verantwoord egels bijvoeren

Kattenvoer?

Door opvanglocaties van egels wordt vaak kattenvoer aangeraden in plaats van speciaal egelvoer. Dat komt omdat er helaas veel slecht egelvoer op de markt is en kattenvoer dan in elk geval al beter voldoet. Er is echter ook goed speciaal egelvoer dat wel beter is dan kattenvoer. Goed special egelvoer is rijk aan gedroogde insecten en gedroogd vlees en daardoor wel wat duurder dan slecht egelvoer en het meeste kattenvoer.

Goed egelvoer heeft een aantal voordelen ten opzichte van kattenvoer.

  • Budget kattenvoer bevat een hoog aandeel mais of rijst. Dit zorgt voor een overbelasting van de lever en de nieren. Het vlees of graangehalte in kattenvoer wordt doorgaans niet gedeclareerd, maar de ingrediĆ«nten staan in afnemende volgorde.
  • In kattenvoer ontbreekt het aan insecten. Een egel is primair een insecteneter. Nuttige stofjes die wel in insecten zitten maar niet in kattenvoer zijn bijvoorbeeld chitine.
  • Kattenvoer waar vismeel in verwerkt is, wordt door de egels vaak slecht gegeten. Voedingstechnisch is vis-eiwit geen probleem voor egels.
  • In goed egelvoer zijn de belangrijkste eiwitbronnen pluimveevlees, verenmeel en insecten. Het verenmeel bevat keratine wat een goede bouwstof is voor de stekels van egels. Pluimveevlees (eend, kip, kalkoen) bevat voor de egel de juiste aminozuren. In kattenvoer zit vaak ook rund en vis en soms ook varkensvlees. De aminozuren hieruit zijn minder goed geschikt voor egels.
  • In goed egelvoer is de calcium/fosfor verhouding perfect op de egel afgestemd. Kittenvoer komt redelijk in de buurt, maar gewoon kattenvoer heeft toch een iets verkeerder verhouding calcium/fosfor.
  • Een egel heeft ten opzichte van een kat een veel hogere behoefte aan zink en biotine. Dit zijn elementen die bij de aanmaak en onderhoud van de stekels nodig zijn.
  • Aan kattenvoer worden vaak zaken toegevoegd voor een glanzende vacht zoals zalmolie of lijnolie. Een egel heeft juist behoefte aan nuttige vetzuren uit kippenvet.

Wie toch voor kattenvoer kiest boven goed egelvoer, doet er goed aan te kiezen voor een premium kittenvoer. In kittenvoer wordt vaak vooral gebruikt gemaakt van eiwit uit pluimveevlees en ligt het calciumgehalte wat hoger dan in voer voor volwassen katten.