verantwoord egels bijvoeren

Meelwormen & MBD

Hoewel het insecteneters zijn, is uit recent onderzoek gebleken dat het helaas erg ongezond is om egels veel meelwormen te voeren. Enkel als onderdeel van een gebalanceerd voer kunnen meelwormen worden verstrekt – egels zijn er dol op. Apart (extra) meelwormen aanbieden raden wij ten zeerste af. Een overmaat meelwormen geeft een hoge kans op de Hedgehog Metabolic Bone Disease (MBD).

Een structurele overmaat meelwormen zorgt voor een tekort aan calcium in het lichaam. Een egel onttrekt dan de calcium uit de botten om lichaamsfuncties uit te kunnen blijven voeren. De botten (en stekels) kunnen uiteindelijk misvormd, buigzaam en broos worden met pijn, breuken of misvormingen tot gevolg. Wanneer de ongebalanceerde voeding aanhoudt, heeft MBD  bij egels uiteindelijk vaak de dood tot gevolg.

MBD is een algemeen erkende ziekte die alle gewervelde dieren treft – ook egels, vogels en mensen. Het is het resultaat van een calcium/fosfor-onbalans in het lichaam en de symptomen zijn onder meer een verzwakking van de botten, gewrichtsafwijkingen en verminderde zenuwoverdracht. MBD kan meerdere oorzaken hebben deze kunnen complex zijn. Het resultaat is een verstoring van het calciummetabolisme (de beweging van calciumionen in het lichaam) en is niet zo eenvoudig als een calciumtekort. Een dier dat eenmaal MBD heeft, is ook niet eenvoudig te redden door weer een calciumrijk dieet aan te bieden.

Naast meelwormen zijn de slechtste voedingsmiddelen om egels enkelvoudig aan te bieden:  pinda’s, havermout en gepelde zonnebloempitten. Elk van deze voedingsmiddelen kunnen een nuttig onderdeel van een uitgebalanceerd egelvoer vormen – maar als enkelvoudige voeding zijn ze ongeschikt.

De verhouding calcium:fosfor is bij schaal en weekdieren vaak omgekeerd ten opzichte van insecten. Toegevoegde garnaaltjes bijvoorbeeld heffen in een goed egelvoer een deel van het calciumtekort van meelwormen op.